Δοκιμασμένα tips για το κόψιμο της πιπίλας!!

Το καλοκαίρι και ακόμα περισσότερο η περίοδος των διακοπών που η καθημερινότητα της οικογένειας αλλάζει, είναι η ιδανική εποχή να βοηθήσετε το παιδί να κόψει την πιπίλα του, αν έχετε αποφασίσει ότι έχει φτάσει αυτή η ώρα. Το παιδί περνάει περισσότερο χρόνο έξω από το σπίτι, έχει μεγαλύτερη φυσική δραστηριότητα και νιώθει λιγότερο “άγχος” να υπακούσει στο πρόγραμμα του χειμώνα που ακόμα και για ένα δίχρονο ή τρίχρονο απαιτεί ένα βαθμό πειθαρχίας (πρωινό ξύπνημα, παιδικός σταθμός, πρόγραμμα ύπνου πιο αυστηρό απ’ ότι στις διακοπές).

Εξετάστε, λοιπόν, αυτές τις συμβουλές που έχουμε συγκεντρώσει από την επαφή μας με άλλες μαμάδες αλλά και από την έρευνά μας στο διαδίκτυο και δείτε αν κάποιες από αυτές θα μπορούσαν να μπουν και στη δική σας λίστα. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και εσείς καλύτερα από τον οποιοδήποτε ξέρετε τι θα μπορούσε να ταιριάζει στο μωρό σας.

Η νεράιδα της πιπίλας

Έχουμε Άγιο Βασίλη, έχουμε Νεράιδα των Δοντιών γιατί όχι και Νεράιδα της Πιπίλας;  Είναι πιο πιθανό το παιδί να αποχωριστεί την πιπίλα του αν γνωρίζει πως θα την πάρει η Νεράιδα της Πιπίλας για να τη δώσει σε άλλα παιδάκια που τη χρειάζονται. Έτσι, ο αποχωρισμός του από την πιπίλα παίρνει ένα χαρακτήρα επισημότητας και σπουδαιότητας… Ιδίως αν ξέρει πως στη θέση της θα του αφήσει ένα δώρο έκπληξη!

Διαβάστε βιβλία

Το ξέρατε πως υπάρχουν βιβλία με ιστορίες που προετοιμάζουν τα παιδιά για το κόψιμο της πιπίλας; Διαβάστε τα στα παιδιά χωρίς να τονίζετε έντονα τα μηνύματά τους κι αφήστε τη δύναμη της ιστορίας και του παραμυθιού να κάνουν τη δουλειά τους… Είναι απίστευτο πόσο τα παιδιά μπορούν να συνδεθούν με τους ήρωες της ιστορίας, να δεχτούν τις συμβουλές τους και να συμφιλιωθούν με την ιδέα του αποχωρισμού τους από την πιπίλα όταν μια ιστορία έχει λειτουργήσει μέσα τους.

Ένα μεταβατικό αντικείμενο

Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε την πιπίλα με κάτι που θα του χαρίζει ανακούφιση και θα το κάνει να νιώθει ασφαλές. Μια κουβέρτα, ένα σεντονάκι αγκαλιάς ή ένα καινούριο λούτρινο ζωάκι μπορούν να διευκολύνουν τη μετάβαση στην εποχή χωρίς πιπίλα!

Εκμεταλλευτείτε μια ίωση

Πολλές μαμάδες μας είπαν πως στη δική τους περίπτωση βοήθησε μία ίωση των παιδιών τους που επειδή δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν καλά ή είχαν μπούκωμα, τα ίδια τα παιδιά δεν την έβαζαν εύκολα στο στόμα τους. Όταν έγιναν καλά, οι μαμάδες αξιοποίησαν την ευκαιρία και δεν την ξαναέδωσαν αφού και τα ίδια την είχαν κάπως ξεσυνηθίσει…

Σταδιακά ή μια και καλή;

Άλλες μαμάδες δοκίμασαν τη μέθοδο του “μπαμ και κάτω” άλλες προετοίμαζαν το παιδί καιρό πριν για να ωριμάσει η ιδέα μέσα του. Μπορείτε να κάνετε κάτι ενδιάμεσο: το Project των τριών ημερών. Αφιερώστε δύο μέρες στην προετοιμασία του παιδιού και μία μέρα στη δράση. Σύμφωνα με τον ειδικό οικογενειακής θεραπείας Μαρκ Μπρένερ τόσες είναι οι μέρες που χρειάζονται για να συμφιλιωθεί το παιδί με το κόψιμο της πιπίλας.

Μόνο για τον ύπνο

Αν επιλέξετε τη σταδιακή μέθοδο, ξεκινήστε δίνοντας την πιπίλα στο παιδί μόνο για να κοιμηθεί κατά τον μεσημεριανό και τον βραδινό ύπνο. Αποφεύγετε να την παίρνετε μαζί σας στις βόλτες σας καθώς ακόμα και να τη ζητήσει το παιδί, είναι πιο εύκολο να του αποσπάσετε την προσοχή με κάτι που θα του δείξετε ή θα κάνετε μαζί. Γενικά, η λογική του αντιπερισπασμού είναι αποτελεσματική καθώς τα παιδιά εύκολα ξεχνάνε και στρέφουν την προσοχή τους αλλού, αν κάτι καινούριο τους κερδίσει. Οπότε, για το πρώτο διάστημα φροντίστε να έχετε πολλούς άσσους στο μανίκι σας (μια καινούρια ιστορία με τους αγαπημένους του ήρωες να διηγηθείτε, κάτι που “βρήκατε”, κάτι που “ακούσατε” έξω και αναρωτιέστε τι είναι, ένα παλιό παιχνιδάκι που του το ξαναδίνετε… οτιδήποτε για να φύγει ο νους του από την πιπίλα!).

Κι αν δεν είναι ακόμα η ώρα;

Μια μαμά μας ανέφερε πως όταν πήρε τις πιπίλες από τα δίδυμα κορίτσια της, είχε μεγάλη αντίδραση και από τις δύο μέχρι που αναγκάστηκε να τις ξαναδώσει  πίσω. Λάθος,  θα λέγαμε οι περισσότεροι και πως πρέπει να είμαστε σταθεροί στις αποφάσεις μας και να μην λυγίζουμε… Όμως, μετά από κάποιους μήνες, μόνα τους τα κορίτσια της ένα πρωί τις πέταξαν στα σκουπίδια και της είπαν «μαμά, δεν τις θέλουμε άλλο τις πιπίλες, μεγαλώσαμε!» Η ιδέα φαίνεται πως λειτουργούσε όλον αυτόν τον καιρό μέσα τους μέχρι που ωρίμασε και έφτασαν οι ίδιες να διεκδικήσουν την “πατρότητα” της πράξης τους. Ίσως, λοιπόν, ένα από τα μυστικά είναι να ακούμε τα παιδιά και να το κάνουμε δική τους υπόθεση.

Πηγή: https://www.nannuka.com

Παιδικό Εργαστήρι Τα Στρουμφάκια Βρεφονηπιακός Σταθμός-Νηπιαγωγείο.
Μιλτιάδου 59, Παλαιό Φάληρο. tastroumfakia@hotmail.com
Advertisement

4 Οκτωβρίου 2020 – Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Με αφορμή την 4η Οκτωβρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, ζωγραφίσαμε πανέμορφα ζωάκια, φτιάξαμε φανταστικές κατασκευές, είδαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστοριούλα και παίξαμε θεατρικό παιχνίδι στο οποίο μιμηθήκαμε πολλά διαφορετικά ζωάκια!!!

Μαθαίνοντας από νωρίς στο παιδί το σεβασμό προς τα ζώα, του προσφέρουμε ένα πολύτιμο εφόδιο για ένα σωστό τρόπο συμπεριφοράς ενάντια στη βία!

Τα ζώα δεν είναι παιχνίδια, τα σεβόμαστε, τα αγαπάμε και τα φροντίζουμε!

Tα 15 καλύτερα παιδικά μουσεία στην Ελλάδα!!!

13312657_1330342473660351_8418638679385545812_n (1)

Αφήστε στην άκρη τις τηλεφωνικές συσκευές σας, απενεργοποιήστε tablet, παιχνιδομηχανές και υπολογιστές, πάρτε από το χέρι το παιδί σας και ανακαλύψτε τον μαγικό κόσμο των παιδικών μουσείων.

Είναι απίστευτο, τα πόσα νέα πράγματα μπορεί να μάθει ένα παιδί μέσα από μια βόλτα σε κάποιο από τα παρακάτω παιδικά μουσεία που βρίσκονται στην Ελλάδα. Δεν χρειάζεται να είσαι στην Αθήνα, υπάρχουν μουσεία στη Θεσσαλονίκη, τη Ξάνθη, τη Πάτρα, τη Κρήτη και το Ναύπλιο, όπου τα παιδιά μπορούν να περάσουν δημιουργηκά το απόγευμά τους ή το σαββατοκύριακο.

Αθήνα:

#1 Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

elliniko paidiko mouseio
Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο είναι ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο κοινωφελούς χαρακτήρα με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό σκοπό. Ιδρύθηκε το 1987 από μια ομάδα νέων επιστημόνων με πρωτοβουλία της Σοφίας Ρωκ -Μελά. Σκοπός του Σωματείου «Ελληνικό Παιδικό Μουσείο» είναι να βοηθήσει τα παιδιά, από τη προσχολική τους ηλικία, να αναπτύξουν όλο τους το δυναμικό, ώστε να γίνουν πολίτες, οι οποίοι με σεβασμό για την ατομικότητά τους θα αποκτήσουν κοινωνική συνείδηση και την αίσθηση της ανάγκης να συμβάλλουν στη κοινότητα που ζούν. Ο σκοπός απευθύνεται σε όλα τα παιδιά χωρίς εξαίρεση, στις οικογένειες, στη σχολική κοινότητα και σε όσους ενδιαφέρονται για την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών ή σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με αυτά.

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Κτίριο Ωδείου Αθηνών http://www.hcm.gr/
Βασ. Γεωργίου Β’ 17-19 & Ρηγίλλης
10675 Αθήνα
Τηλ. (1) 2103312995
Τηλ. (2) 2103246536
Fax 2103241919
e-mail info@hcm.gr
F/B: Hellenic Children’s Museum

#2 Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

mouseio ellinikis paidikis texnis
Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης είναι ένα πρωτοποριακό Μουσείο, από τα ελάχιστα στον κόσμο που εκθέτουν έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 5 έως 14 ετών.

Μαθαίνοντας, μέσω της Τέχνης, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ακολουθεί το αρχικό του όραμα. Σκοπός του Μουσείου είναι η ανάδειξη της μοναδικότητας της Παιδικής Τέχνης. Στόχος του να προσφέρει τη δυνατότητα γνωριμίας με την Τέχνη από την παιδική ηλικία.

Απευθύνεται στα παιδιά και στους ενήλικες, γονείς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και επιστήμονες. Προσφέρει διεξόδους που ένας ενήλικος έχει στερηθεί προ πολλού και ένα παιδί έχει ανάγκη να βιώνει κάθε μέρα. Επιδιώκει τη συνεργασία με Φορείς, επιστήμονες και ερευνητές που ενδιαφέρονται για την Παιδική Τέχνη. Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν 7.000 έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών, που εμπλουτίζονται κάθε χρόνο. Προτείνει μια διαφορετική εκπαιδευτική διαδικασία, μέσω της Τέχνης και συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας γενιάς νέων με ενδιαφέρον για τον πολιτισμό.

Ώρες λειτουργίας

Tρίτη – Σάββατο: 10.00 – 14.00
Kυριακή: 11.00 – 14.00
Το Μουσείο παραμένει κλειστό κάθε Δευτέρα και τις επίσημες αργίες

Εισιτήριο: 3 €. Δωρεάν, σε όλους όσους επιδεικνύουν άδεια δωρεάν εισόδου σε Μουσεία

MOYΣEIO Eλληνικής ΠAIΔIKHΣ TEXNHΣ
Kόδρου 9, προέκταση οδού Bουλής, Πλάκα, 105 58 Aθήνα
T. 210 3312 621 & 210 33 12 750
Τ. & F. 210 33 13 734
Πλησιέστεροι σταθμοί Μετρό: Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Ακρόπολη
P: Ν. Νικοδήμου & Βουλής, Φιλελλήνων
www.childrensartmuseum.gr
contact@childrensartmuseum.gr

#3 Μουσείο συναισθημάτων παιδικής ηλικίας

synaisthimaton mouseio gia paidiaΕργαστήρια για Μικρούς & Μεγάλους

Κάθε Σάββατο και Κυριακή 1μ.μ. έως 2μ.μ. μετά τη λειτουργία της έκθεσης του μουσείου, πραγματοποιούνται εργαστήρια, ειδικά σχεδιασμένα για να συμμετέχουν οικογένειες, μικροί και μεγάλοι μαζί, τα οποία χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες:

1. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ…ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ!
2. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΠΑΡΑΜΥΘΟΪΣΤΟΡΙΕΣ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ!
3. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ…ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ!

Επικοινωνία με το Μουσείο Συναισθημάτων:
http://www.mce.gr/
(+30) 210 92 18 329/ fax(+30) 210 9218323
Η γραμματεία του μουσείου λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας.

Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου 56, 117 41 Φιλοπάππου, Αθήνα

Το Μουσείο Συναισθημάτων στεγάζεται σε ένα μικρό διατηρητέο κτίριο που βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου Φιλοπάππου κοντά στο Ηρώδειο.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Μετρό: σταθμός Φιξ έξοδος Δράκου
Τρόλεϊ: 1,5,15 στάση Γαργαρέτα

#4 Ελληνικός Κόσμος Κέντρο Πολιτισμού

mouseio gia paidiaΕκπαιδευτικά Προγράμματα 2016-2017
στον «Ελληνικό Κόσμο»
Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» υποδέχεται τη σχολική περίοδο 2016-2017 με καινούρια εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Τα προγράμματα αυτά έχουν σχεδιαστεί ειδικά και υλοποιούνται από το Μουσειοπαιδαγωγικό – Εκπαιδευτικό Τμήμα. Περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επιμορφωθούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο πάνω σε θέματα που αφορούν την πλούσια ελληνική αλλά και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση. Τα παιδιά παρακινούνται να συνεργαστούν, να παρατηρήσουν, να ερευνήσουν και να δημιουργήσουν.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται σε όλους τους άρτια εξοπλισμένους στεγασμένους και υπαίθριους χώρους του «Ελληνικού Κόσμου»

Σαββατιάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα 2016-2017
Οικογενειακά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 3-5 ετών, μαζί με τους γονείς τους. Βιωματικές δραστηριότητες με θέματα εμπνευσμένα από τη μυθολογία, την ελληνική διατροφή και τη λαϊκή μας παράδοση.

Για παιδιά 3-5 ετών
Ώρα έναρξης: 11:30
Διάρκεια προγραμμάτων: 70 λεπτά
Για παιδιά 3-5 ετών
Κόστος συμμετοχής ανά πρόγραμμα: 8 ευρώ το παιδί, 4 ευρώ ο ενήλικας/συνοδός
Μηνιαία συνδρομή προγραμμάτων: 25 ευρώ το παιδί, 10 ευρώ ο ενήλικας/συνοδός
Για πληροφορίες-κρατήσεις: τηλ.: 212 254 0000 & email: hellenic-cosmos@ime.gr

Κυριακάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα
Κάθε Κυριακή πρωί πραγματοποιούνται στον «Ελληνικό Κόσμο» εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά 5-12 ετών, τα οποία σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τους μουσειοπαιδαγωγούς του ΙΜΕ. Στόχος τους είναι η ανάληψη πρωτοβουλίας και η ενεργοποίηση της φαντασίας και της δημιουργικότητας των παιδιών.

Μέσα από το παιχνίδι και τις κατασκευές, με οπτικοακουστικά ερεθίσματα, και πάνω από όλα με την ενεργό συμμετοχή, τα παιδιά ανακαλύπτουν, παίζουν, συζητούν και αναπτύσσουν φιλικές σχέσεις σε έναν πολυχώρο όπου συνυπάρχουν ο πολιτισμός, οι νέες τεχνολογίες και η σύγχρονη αρχιτεκτονική έκφραση.

Κάθε μήνα, μια διαφορετική ομάδα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με θέματα όπως Μυθολογία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Επιστήμη και Τεχνολογία, Φτιάξ΄ το μόνος σου!, σας περιμένουν στον Ελληνικό Κόσμο.

Για παιδιά 5-12 ετών
Ώρες έναρξης: 10:30 και 12:30 (ώρα προσέλευσης 30 λεπτά πριν την έναρξη)
Διάρκεια προγραμμάτων: 90 λεπτά.
Κόστος συμμετοχής: 8,50 ευρώ
Μηνιαία συνδρομή προγραμμάτων: 25 ευρώ
Για πληροφορίες-κρατήσεις: τηλ.: 212 254 0000 & email: hellenic-cosmos@ime.gr

#5 Μουσείο Τηλεπικοινωνιών

mouseio gia paidia mouseio tilepikoinonion
Ψυχαγωγία, γνώση, βιωματική δράση είναι και φέτος η καρδιά των οικογενειακών προγραμμάτων. Παιδιά ηλικίας 4-6 και 7-16 ετών, μαζί με τους γονείς/συνοδούς τους, θα μπουν σε πρωτόγνωρους ρόλους και θα ανακαλύψουν με τις αισθήσεις τους όσα έχουν να τους αφηγηθούν οι Συλλογές του Μουσείου. Τα οικογενειακά προγράμματα προσφέρονται δωρεάν και απαιτείται τηλεφωνική κράτηση. 210 6201 899 & 210 6201 999, καθημερινά 09:00 – 17:00.

4&5 Φεβρουαρίου 2017: Φώτα, Κάμερες Πάμε! (Ηλικίες: 7-12 ετών 11:00-12.30 & 13:00-14:30)
18&19 Μαρτίου 2017: Τηλεφωτογραφίες και Polaroid… στα χέρια των μικρών φωτογράφων! (Ηλικίες: 6-12 ετών 11:00-12.30 & 13:00-14:30)
8&9 Απριλίου 2017:Houston we have a problem… Δορυφόρος στο Μουσείο (Ηλικίες: 4-6 ετών 11:00-12.30 & 7-12 ετών 13:00-14:30)

Πρωτέως 25, 14564 Ν. Κηφισιά
Τηλ. 210 620 1899, 210 620 1999

#6 Μουσείο Ακρόπολης

mouseio akropolis mouseio gia paidia

Το Μουσείο Ακρόπολης υποστηρίζει την ανεξάρτητη επίσκεψη με τη δωρεάν διάθεση σακιδίων, καθώς και φυλλαδίων εξερεύνησης για οικογένειες με μικρά παιδιά. Η οικογένεια έχει τη δυνατότητα μιας γρήγορης και απλής περιήγησης με το παιδί χρησιμοποιώντας ένα από τα φυλλάδια εξερεύνησης ή μιας μεγαλύτερης σε διάρκεια και πιο σύνθετης χρησιμοποιώντας ένα από τα δανειστικά σακίδια, τα οποία περιλαμβάνουν επιπλέον και παιχνίδια. Το υλικό αυτό έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με τον Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης.

Τα Δανειστικά σακίδια περιέχουν διάφορα παιχνίδια και δραστηριότητες με βάση τα εκθέματα που υποστηρίζονται από πολύχρωμες, σχεδιασμένες για παιδιά εικόνες εκθεμάτων. Οι δραστηριότητες του σακιδίου προϋποθέτουν τη συνεργασία όλων των μελών της οικογένειας για την επίλυση των προκλήσεών του.

Οι Εξερευνήσεις για παιδιά και γονείς αφορούν θεματικές δραστηριότητες που προσανατολίζουν τις οικογένειες σε ένα «μονοπάτι» εκθεμάτων στις αίθουσες του Μουσείου. Απαιτούν λιγότερο χρόνο και προσπάθεια από τη δράση με το σακίδιο αλλά εξακολουθούν να προσφέρουν μια δομημένη δραστηριότητα που μετατρέπει τη μουσειακή επίσκεψη σε διασκεδαστική δράση.

Διεύθυνση και Επικοινωνία
Μουσείο Ακρόπολης, http://www.theacropolismuseum.gr/
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15,
11742 Αθήνα
Πληροφορίες:
Τηλ.: 210 9000900, email: info@theacropolismuseum.gr

Ομαδικές κρατήσεις:
Τηλ.: 210 9000903, email: groupbookings@theacropolismuseum.gr

Σχολικές κρατήσεις:
Τηλ.: 210 9000903, email: schoolbookings@theacropolismuseum.gr

 #7 Μουσείο Πειραμάτων

mouseio piramaton mouseio gia paidia
Τι είναι το Μουσείο Πειραμάτων; Χώρος, αυστηρά… για παιδιά, χωρίς ταμπέλες «Μην αγγίζετε!», εκπαιδευτικό παιδικό μουσείο δράσης όπου δεν «βλέπω»… άλλα «κάνω». Στεγάζεται σε ένα σύγχρονο και ασφαλές κτήριο, στην Καισαριανή, 5 λεπτά από την έξοδο της Αττικής οδού.

Κυριακάτικα παιδικά εργαστήρια
Έκθεση “Παιχνίδι Πειραμάτων»

Μουσείο Πειραμάτωνhttp://www.mouseiopeiramaton.gr/
Συβρισσαρίου 6 Καισαριανή 16121
τηλ: 210-7210105, 210-7610038
info@mouseiopeiramaton.gr
Ώρες επικοινωνίας
Καθημερινές: 09:00-17.00

#8 Μουσείο Αφής

μουσειο αφης mouseio gia paidia
Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 6 – 12 ετών, πραγματοποιούνται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες κατόπιν συνεννοήσεως.
Τα παιδιά παρακινούνται να αγγίξουν τα εκθέματα, να τα ψηλαφίσουν, να προβληματιστούν και να αυτενεργήσουν. Η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών παιχνιδιών εκτός των άλλων τα ευαισθητοποιεί και σε θέματα που αφορούν τα άτομα με προβλήματα όρασης.
Επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να προγραμματιστούν για τα Σαββατοκύριακα κατόπιν συνεννοήσεως.

Συμμετοχές : Δηλώστε Συμμετοχή στο
τηλέφωνο 210 – 941 5222, Δευτέρα – Παρασκευή, 9:00 – 13:00

Μουσείο Αφής
http://www.tactualmuseum.gr/html/mus.htm
Δοϊράνης 198
Καλλιθέα, 176 73
e-mail: tactualmus@fte.org.gr

#9 Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

mouseio gia paidia mouseio goulandri

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Μουσείου συμβάλλουν στην έγκυρη γνώση και στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης. Απευθύνονται στους μαθητές, στους φοιτητές, στους εκπαιδευτικούς, καθώς και στο ευρύ κοινό. Ήδη από το 1974 ομάδες μαθητών από όλη την Ελλάδα επισκέπτονται το Μουσείο και ξεναγούνται στους εκθεσιακούς του χώρους.

Εκτός από τις παρουσιάσεις των χώρων, που απευθύνονται σε οργανωμένες ομάδες επισκεπτών, το Εκπαιδευτικό Τμήμα είναι ανοιχτό για συνεργασία με εκπαιδευτικούς, φοιτητές, εθελοντές, μουσειοπαιδαγωγούς και εμψυχωτές για την υλοποίηση προγραμμάτων, εργασιών και παιδικών εργαστηρίων, που σχετίζονται με το αντικείμενο του Μουσείου και έχουν σκοπό:

– την εξοικείωση με το φυσικό περιβάλλον,

– την κατανόηση των σχέσεων αλληλεξάρτησης που αναπτύσσονται σ’ αυτό,
– την ευαισθητοποίηση του κοινού στους κινδύνους που διατρέχει το φυσικό περιβάλλον σήμερα και
– την ενεργοποίηση στην κατεύθυνση της διαφύλαξής του.Ενημερωθείτε για τα παιδικά προγράμματα στο link που ακολουθεί:
http://www.gnhm.gr/education-page/programs/
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Κέντρο ΓΑΙΑ

Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, 145 62 Κηφισιά
Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 8015870
Fax : 210 8080674
E-mail: goul@gnhm.gr

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη έως Παρασκευή: 09:00 – 14:30
Σάββατο και Κυριακή: 10:00-15:00
Επίσημες αργίες: ΚΛΕΙΣΤΟ

#10 Πλανητάριο Ιδρύματος Ευγενίδου , στο Παλαιό Φάληρο

mouseio gia paidia planitario

To νέο ψηφιακό Πλανητάριο του Ευγενίδειου Ιδρύματος, με διάμετρο θόλου 25 μέτρα και επιφάνεια 950 τετραγωνικών μέτρων, είναι το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο ψηφιακό πλανητάριο στον κόσμο.

Σε μια υπερσύγχρονη αίθουσα προβολών, χωρητικότητας 280 ατόμων, με ειδικά σχεδιασμένα κεκλιμένα καθίσματα διαδραστικής συμμετοχής, το νέο Ευγενίδειο Πλανητάριο προσφέρει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να πραγματοποιήσει ένα μοναδικό εικονικό ταξίδι στα άστρα. Από τα πιο θεαματικά προβολικά συστήματα που περιλαμβάνει το νέο πλανητάριο είναι τρία συστήματα τρισδιάστατης εικονικής πραγματικότητας που καλύπτουν όλη την οθόνη. Εκτός από την αίθουσα προβολών, το πλανητάριο διαθέτει 1.800 τ.μ. εκθεσιακών χώρων, ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο και μια επιστημονική βιβλιοθήκη.

Το πλανητάριο ως μέσο συνθετικής επιμορφώσεως, της πιο ευχάριστης και αποτελεσματικής που έχει επινοηθεί ποτέ, σύντομα κατέστη ένας σπουδαίος τρόπος για εκατομμύρια ανθρώπους να μάθουν πράγματα που πίστευαν http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=306 είναι πέρα από τη μαθησιακή ικανότητά τους, για τους μεγαλύτερους να μοιραστούν τις γνώσεις τους με τους νεότερους και για τους εμπειρογνώμονες να έρθουν σε επαφή με τους ανειδίκευτους. Γιατί το πλανητάριο διαθέτει μια εκπληκτική δυνατότητα, αφού και οι επιστήμονες, αλλά και αυτοί που διαθέτουν στοιχειώδη μόνο εκπαίδευση, μπορούν να απολαύσουν την ίδια ακριβώς παράσταση, έχοντας κοινή συναίσθηση της γενικής εξέλιξης των γεγονότων και της συσχέτισης αιτίων και αποτελεσμάτων.

Δείτε το πρόγραμμα προβολών παρακάτω:
http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=18

Διεύθυνση:
Λεωφόρος Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο (είσοδος από οδό Πεντέλης)

Για ηλικίες από:
5-9
9-12
12+
Κόστος:
6-8 ευρώ (μειωμένο εισιτήριο 4-5 ευρώ)
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17:30 – 20:30 (προβολές ανά μία ώρα), Σάββατο και Κυριακή 10:30 – 20:30
Τηλ. 210 9469600, 210 9469621 www.eugenfound.edu.gr

Θεσσαλονίκη:

#11 Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

mouseio gia paidia thesaloniki
Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι το δεύτερο πολυθεματικό Μουσείο και ταυτόχρονα ένας πολιτιστικός φορέας που ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1997, από μία ομάδα εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών, μουσειολόγων και ανθρώπων του πολιτισμού που πίστευαν στον εθελοντισμό, με αγάπη για τα παιδιά και θέληση προσφοράς στα κοινά.

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, έxoντας σκοπό να προσφέρει μία εναλλακτική πρόταση στο χώρο της εκπαίδευσης – ψυχαγωγίας, δημιούργησε ένα Μουσείο πολυχώρο που προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον και τα κίνητρα στα παιδιά να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά μουσειακά προγράμματα και δημιουργικά εργαστήρια, με σκοπό την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, την καλλιέργεια των ικανοτήτων, την αύξηση των γνώσεων, την ευαισθητοποίηση στην διαφορετικότητα.

Κεντρικό σημείο της φιλοσοφίας του Μουσείου είναι η πεποίθηση, ότι τα πραγματικά αντικείμενα, οι άμεσες εμπειρίες και η ψυχαγωγία ενισχύουν την διαδικασία της μάθησης. Λειτουργεί σαν εργαστήρι που ενεργοποιεί, υποστηρίζει, εμπνέει, δυναμώνει και διευρύνει τη γνώση και τη φαντασία.

Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά 4 έως 12 ετών και ο τρόπος προσέγγισης του προσαρμόζεται κάθε φορά στην ηλικία του κοινού του. Στα παιδιά 4 έως 6 ετών απευθύνεται με βιωματικές εμπειρίες, ενώ στα παιδιά 7 έως 12 ετών με θέματα κλιμακούμενου επιπέδου δυσκολίας και έρευνας και τα προτρέπει να δημιουργήσουν τις δικές τους συλλογές αλλά και να τις παρουσιάσουν στο χώρο του Μουσείου.

Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
http://www.paidikomouseio.gr/draseis/kuriakatika-programmata
Στοιχεία Επικοινωνίας
Διεύθυνση:
Γρηγορίου Λαμπράκη και Κλεάνθους 57
Θεσσαλονίκη
Ελλάδα
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: paidikomouseio@gmail.com
Τηλέφωνο: 2310913047
Τηλεομοιοτυπία: Γραμμές Ο.Α.Σ.Θ. : 14, 14Α, 30, 37. Στάση: ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

#12 Ολυμπιακό Μουσείο (Θεσσαλονίκη)

olimpiako mouseio thesaloniki mouseio gia paidia

Το Ολυμπιακό Μουσείο, για δέκατη τρίτη χρονιά, υποδέχεται κάθε Σάββατο πρωί, τους μικρούς του φίλους, που συμμετέχουν στα πιο δημιουργικά και ενθουσιώδη εκπαιδευτικά εργαστήρια της πόλης, που δικαίως έχουν κερδίσει την αγάπη και την εμπιστοσύνη των γονιών. Έτσι, με την καινούργια χρονιά ο πήχης ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά, ώστε η βιωματική και ενεργητική μάθηση των παιδιών μέσω των εργαστηρίων να γίνεται τρόπος διασκέδασης, προσφέροντας όμορφες και ευχάριστες στιγμές.

Το εργαστήριο της Μουσικοκινητικής Αγωγής και Ελεύθερης Έκφρασης αναμένει τους μικρούς φίλους για να ταξιδέψουν σε φανταστικούς κόσμους γεμάτους μουσική, κίνηση και παιχνίδια ενώ, το εργαστήριο της Μαγειρικής και Υγιεινής Διατροφής αναμένει την επιστροφή των μαγείρων για νέους γαστρονομικούς πειραματισμούς, εμπνευσμένους από τους Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Θεατρική Ακαδημία είναι έτοιμη να μοιράσει νέους ρόλους και να ανεβάσει καινούργιες παραστάσεις ανακαλύπτοντας τα μυστικά του θεάτρου εντός και εκτός σκηνής.

Τέλος, εγκαινιάζεται και το καινούργιο εργαστήριο Μουσειοπαιδαγωγικής! Μέσα από τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης, οι μικροι εξερευνητές θα ανακαλύψουν ιστορίες και μύθους των Ολυμπιακών Αγώνων, θα ασχοληθούν με αθλήματα και… πολλές καλλιτεχνικές δραστηριότητες!!

Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης
http://www.olympicmuseum-thessaloniki.org/
Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη 546 36
Τηλέφωνο: 231 096 8531

Ναύπλιο:

#13 Μουσείο παιδικής Ηλικίας «Σταθμός»

pli27
Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα από την ίδρυση του είχε με ιδιαίτερη ευαισθησία προβληματιστεί πάνω στο θέμα «Παιδί – Μουσείο». Είναι το πρώτο Μουσείο στην Ελλάδα που ξεκίνησε προγράμματα πάνω στο αντικείμενο αυτό, τα οποία και είχαν πανελλαδική εμβέλεια.

Το 1982 οργάνωσε στο Ναύπλιο την πρώτη συνάντηση εκπαιδευτικών, με σκοπό την ευαισθητοποίηση στο χώρο και τη δημιουργία προγραμμάτων εκπαίδευσης για παιδιά στο Μουσείο, τα οποία είχαν ιδιαίτερη επιτυχία. Το Ίδρυμα, στην ιδέα για μια νέα προσέγγιση αυτού του θέματος προγραμμάτισε τη δημιουργία ενός «Μουσείου του Παιδιού» σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα για τα Σχολεία:

– Νηπιαγωγείο 1) Ύφασμα- Κοπή- Ένδυμα 2) Το Στοιχειό του Ελαιώνα 3) Ο ιστός της αράχνης
4) Η Κούκλα
– Δημοτικό 1) Ύφασμα- Κοπή- Ένδυμα 2) Το Ναύπλιο στον 19ο αιώνα 3) Μουσείο- Δρόμοι- Μνήμη
4) Το Στοιχειό του Ελαιώνα 5) Μουσείο Παιδικής Ηλικίας. Το γνωρίζετε;
6) Το παιχνίδι της ελαίας 7) Ο ιστός της αράχνης
8) Η λαϊκή μας μουσική μέσα από το Θέατρο Σκιών – Μουσειοσκευή
9) Η Κούκλα
– Γυμνάσιο/Λύκειο 1) Το Ναύπλιο στον 19ο αιώνα 2) Το Νεοελληνικό Πουκάμισο
3) Μουσείο- Δρόμοι- Μνήμη 4) «Σταθμός»- Μνήμη
5) Τα λιόφυτα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα για τα παιδιά της Πόλης

1) Θεατρικό εργαστήρι 2) «Από το Μουσείο στο Βιβλίο»

Εκπαιδευτικά Προγράμματα AμEA

Το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΠΛΙ συνεργάστηκε με το ΚΕΣΥΠ (Κέντρο Συμβουλευτικής – Επαγγελματικού Προσανατολισμού) στην έκδοση εκπαιδευτικού υλικού με θεματικό άξονα τον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου «Βασίλειος Παπαντωνίου» και με αποδέκτες τα ειδικά σχολεία του Νομού Αργολίδας.

Ο εκπαιδευτικός φάκελος «Πάμε μια βόλτα στο Μουσείο» μπορεί να εφαρμοστεί πιλοτικά και στα ειδικά σχολεία όλης της Ελλάδας.

Διεύθυνση: Βασ. Κωνσταντίνου 31, Ναύπλιο, Αργολίδα, Τ.Κ. 211 00
Lat: 37.56519889851565, Long: 22.80384600162506)
Την ακριβή τοποθεσία του Μουσείου μπορείτε επίσης να βρείτε στην Ενότητα Χάρτης
Τηλ: 27520 28947

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μουσείο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.pli.gr

Κρήτη:

#14 Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

krhth
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, υφίσταται θεσμικά από το 1980. Ιδρύθηκε με Προεδρικό Διάταγμα το Δεκέμβριο του 1980 στα πλαίσια της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

http://www.nhmc.uoc.gr/
Ωράριο λειτουργίας
Καθημερινές: 09:00 – 15:00
Σαββατοκύριακα: 10:00 – 18:00
Εισιτήρια εισόδου:
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 9 €/άτομο
ΜΕΙΩΜΕΝΟ: 5,5 €/άτομο

Κρατήσεις
Για κρατήσεις στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου:
Τηλέφωνο επικοινωνίας και κρατήσεων: 2810 393630 – 2810 282740 (κ. Χατζηνικολάκη Άννα)

Τέλος, θα υπενθυμίσουμε ότι όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν απλά μουσεία εκθεμάτων με την ευρεία έννοια, αλλά προσφέρουν μια διαδραστική βόλτα σε παιδιά από 3 ετών και πάνω. Ανάλογα το είδος τους παρέχουν βιωματικές δραστηριότητες, που μέσα από παιχνίδια ωθούν το παιδί να έρθει σε επαφή με τομείς όπως eco-friendly φιλοσοφία, γλυπτική, αρχαιολογία, αλλά ακόμη και μαγειρική και ζωγραφική.

Πάτρα:

#15 Μουσείο Παιδείας (Πάτρα)

patra
Το Μουσείο Παιδείας αποτελεί μονάδα του Εργαστηρίου του Ιστορικού Αρχείου Νεοελληνικής και Διεθνούς Εκπαίδευσης, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης. Το Εργαστήριο του Ιστορικού Αρχείου λειτουργεί από το 1996. Ιδρυτής του Εργαστηρίου και του Μουσείου είναι ο ομότιμος καθηγητής κ. Μπουζάκης Σήφης.

Στον χώρο του Μουσείου εκτίθενται ιστορικά εκπαιδευτικά τεκμήρια που συγκεντρώθηκαν τόσο από σχολεία της περιοχής όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδας από τον 19ο αιώνα έως και σήμερα. Η ξενάγηση διαρκεί περίπου 40 λεπτά, ενώ οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες των 60 περίπου ατόμων ανά επίσκεψη και γίνεται μια λεπτομερής περιήγηση και ιστορική αναδρομή σε όλες τις θεματικές ενότητες που αποτελούν το σχολείο του παρελθόντος.

Ο αριθμός των μαθητών που επισκέφθηκαν το Μουσείο Παιδείας την χρονιά που μας πέρασε ξεπέρασε τους 3500, ενώ 45 σχολεία από τους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας έλαβαν συμμετοχή στην εκπαιδευτική δράση του Μουσείου ΄΄Τα Παιχνίδια των Παιδιών στην Αρχαιότητα΄΄.

Οι θεματικές ενότητες είναι οι εξής:
1.Εικονική Σχολική Τάξη με θρανία, πίνακα, αριθμητήρια κ.λ.π.
2. Ελληνικά Σχολικά Βιβλία και Σχολικά Βιβλία άλλων χωρών ( π.χ. Σοβιετική Ένωση, Αλβανία κ.α.).
3.Εποπτικά Μέσα Διδασκαλίας
4.Αντικείμενα Σχολικού Περιβάλλοντος (σχολική ποδιά, πηλήκιο, σημαίες, χάρτες κ.α.)
5.Εκπαιδευτικά νομοσχέδια, διατάγματα, νόμοι, έντυπα, εγκύκλιοι κ.α.
6. Εκπαιδευτικά – σχολικά – παιδαγωγικά περιοδικά
7.Φωτογραφικό υλικό από σχολικές εκδηλώσεις
8.Αντικείμενα από σχολικά συσσίτια

Το Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πατρών, στον δεύτερο όροφο της Νότιας Πτέρυγας. Είναι επισκέψιμο καθημερινά κατόπιν συνεννοήσεως από 9:00 έως 13:00 από μαθητές όλης της Περιφέρειας και η ξενάγηση γίνεται από την μουσειολόγο κ. Ασκούνη Κων/να, κατόχου Διδακτορικού Διπλώματος, ειδίκευσης στην Μουσειοπαιδαγωγική.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε στο 2610 969609, ή στο email : museumptde@upatras.gr

Πανεπιστημιούπολη http://www.upatras.gr/el/pmuseum 
26504 Ρίο Αχαΐα
2610 991711

 

Πηγή : http://www.mothersblog.gr

Παιδικό Εργαστήρι Τα Στρουμφάκια
Παιδικό Εργαστήρι Τα Στρουμφάκια Βρεφονηπιακός Σταθμός-Νηπιαγωγείο. Μιλτιάδου 59, Παλαιό Φάληρο. tastroumfakia@hotmail.com

Αλλάζει η ημερομηνία εγγραφών σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά!!

sxoleio_51

Υπουργείο Παιδείας

Από τη φετινή σχολική χρονιά αλλάζει η ημερομηνία των εγγραφών στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία. Θα γίνονται πλέον από 2 έως 19 Μαΐου.

Καλούνται οι γονείς και κηδεμόνες που τα παιδιά τους :

– έχουν γεννηθεί το έτος 2012 και 2013 να κάνουν αίτηση εγγραφής στο νηπιαγωγείο της περιοχής τους
– έχουν γεννηθεί το 2011 να κάνουν αίτηση εγγραφής στο δημοτικό σχολείο της περιοχής τους.

Επισημάνεται ότι :

– Τα νηπιαγωγεία δέχονται όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων

– Δεν χρειάζεται οι γονείς να προσκομίσουν πιστοποιητικά γέννησης  των παιδιών.

Τα πιστοποιητικά αναζητούνται από τη  διεύθυνση του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου από το Πληροφοριακό σύστημα «myschool» δίνοντας ο γονέας τα παρακάτω στοιχεία:

α. επώνυμο μαθητή

β. όνομα μαθητή

γ. όνομα πατέρα 

δ. όνομα μητέρας

ε. ημερομηνίαγέννησης.

Όλα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία δύναται να λειτουργήσουν  με ολοήμερο πρόγραμμα

Οι γονείς θα προσκομίσουν το βιβλιάριο υγείας του παιδιού και το Ατομικό Δελτίο Υγείας  Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.)

Παιδικό Εργαστήρι Τα Στρουμφάκια

Παιδικό Εργαστήρι Τα Στρουμφάκια

Βρεφονηπιακός Σταθμός-Νηπιαγωγείο

Μιλτιάδου 59, Παλαιό Φάληρο

info@stroumfakia.gr

Τι δηλώνει η επιλογή χρώματος για τον συναισθηματικό κόσμο του παιδιού;

Τι δηλώνει η επιλογή χρώματος για τον συναισθηματικό κόσμο του παιδιού;

13406985_1334249163269682_2736858734138321817_n

Σε όλα τα μικρά παιδιά αρέσει η ζωγραφική! Όταν τους δίνουμε μία κόλλα χαρτί και μαρκαδόρους παρατηρούμε ότι εκείνα επιλέγουν με προσοχή τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσουν. Κάποιο από αυτά το επιλέγουν ξανά και ξανά και αυτό δεν είναι σίγουρα τυχαίο.

Οι Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ψυχολογία και η επιλογή των χρωμάτων αποκαλύπτουν πολλά για την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση καθώς και τον χαρακτήρα του παιδιού.

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, επισημαίνει ότι προτού μπούμε στην διαδικασία να αναλύσουμε τη ζωγραφιά ενός παιδιού θα πρέπει πρώτα να έχουμε λάβει υπόψη την παρούσα ψυχολογική κατάσταση του καθώς και τα βιώματα του, π.χ. εάν πρόσφατα οι γονείς του χώρισαν, αν μετακόμισαν σε κάποιο άλλο σπίτι, αν το μάλωσε η μαμά του κλπ.

Παρακάτω θα αναλύσουμε τι δηλώνουν κάποια χρώματα για το χαρακτήρα του παιδιού:

Κόκκινο:Το παιδί σας είναι πολύ δυναμικό και λειτουργεί παρορμητικά. Εάν παρατηρήσετε ότι το χρησιμοποιεί συχνά και έντονα τότε αυτό είναι δείγμα ότι το παιδί βιώνει κάτι που το απασχολεί έντονα ή είναι εκνευρισμένο.

Μπλε:Το μπλε υποδηλώνει ανεπτυγμένη λογική και ικανότητα να ελέγχει το παιδί σας τα συναισθήματα του.

Ροζ:Ένα πολύ γλυκό χρώμα που χρησιμοποιείτε συνήθως από τα κοριτσάκια. Εκφράζει τη γυναικεία πλευρά και την ηρεμία.

Πράσινο:Συνήθως χρησιμοποιείτε από πεισματάρηδες! Το παιδί έχει την ανάγκη να βγαίνει πρώτο σε όλα και συχνά κλείνεται στον εαυτό του.

Μαύρο:Το χρησιμοποιούν εσωστρεφή παιδιά που ανησυχούν, έχουν φοβίες και νιώθουν το άγχος ότι θα μείνουν μόνα τους

Γκρι:Επίσης χρησιμοποιείτε από εσωστρεφή παιδιά που πολλές φορές αντιμιλούν και είναι «επαναστάτες» στο σπίτι.

Άσπρο: Συνήθως τα παιδιά που έχουν αισθήματα δειλίας και ανασφάλειας αφήνουν ένα μεγάλο μέρος του χαρτιού κενού.

Πορτοκαλί: Τα παιδιά αυτά συνήθως είναι πολύ ήρεμα, κοινωνικά και συναισθηματικά.

Συμβουλή Ειδικού:

Οι ζωγραφιές των παιδιών μπορούν να μας δώσουν να καταλάβουμε πολλά για την ψυχολογία και τα συναισθήματά τους. Παρατηρήστε τες με προσοχή και αν η επιλογή χρωμάτων ή ακόμα και το ίδιο το σχέδιο (μουτζούρες, έντονα μαύρα χρώματα) σας προβληματίσει, σε συνδυασμό πάντα με την συμπεριφορά του παιδιού σας, τότε είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε ένα Αναπτυξιακό Κέντρο για συμβουλευτική.

Πηγή: mandou.gr

img_1316

1/10: Παγκόσμια ημέρα του παππού και της γιαγιάς!


Σήμερα γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα τρίτης ηλικίας και δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στους πολύτιμους παππούδες και γιαγιάδες της οικογένειας!
“Μπορούσα να κάνω τη γιαγιά μου να εκστασιάζεται από ευτυχία μόνο και μόνο επειδή πεινούσα!” – Jean-Paul Sartre, Γάλλος φιλόσοφος

Η σχέση των παππούδων με τα εγγόνια τους, είναι αναμφισβήτητα μοναδική! Ο ρόλος που είχαν η γιαγιά και ο παππούς στην οικογένεια ήταν πάντοτε σημαντικός, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες που όλο και περισσότεροι γονείς στηρίζονται στη βοήθειά τους για τη φροντίδα των παιδιών τους, ο ρόλος αυτός έχει αποκτήσει μεγαλύτερη αξία και προσοχή. Οι γονείς για πολλά χρόνια είχαν ανεξαρτητοποιηθεί και απολάμβαναν το ότι δε βασίζονταν στους γονείς τους. Ξαφνικά όμως, η παρουσία των παιδιών έρχεται και αλλάζει την κατάσταση επαναφέροντας και κάνοντας τη βοήθεια των γονιών τους (παππούδων πλέον) και πάλι αναγκαία!

Για τους γονείς, ο ρόλος των παππούδων μπορεί να αποκτά ιδιαίτερη αξία εξαιτίας της βοήθειας που παίρνουν, για τα παιδιά όμως σημαίνει πολύ πολύ περισσότερα! Αν όχι όλα, τα περισσότερα παιδιά απολαμβάνουν τις στιγμές που περνούν με τους παππούδες τους! Απολαμβάνουν την ανεκτικότητα και τη λιγότερο αυστηρή στάση τους, τα παιχνίδια και τα χατίρια που τους κάνουν, τις λιχουδιές που δε δίνονται με μέτρο, τις ιστορίες που τους κάνουν να κρέμονται από τα χείλη τους, τα χαλαρά ωράρια ύπνου, την αγάπη τους! Τι γίνεται όμως όταν οι γονείς παραπονιούνται για τα ανάμικτα μηνύματα που παίρνουν τα παιδιά από τους παππούδες;
Τι γίνεται όταν η αυξημένη συμμετοχή των παππούδων δημιουργεί επιπλοκές; Πρέπει η σχέση γονιών – παιδιών, και παππούδων – εγγονών να επαναπροσδιοριστεί;
Όταν οι γονείς εμπιστεύονται τα παιδιά τους στους παππούδες, αναθέτουν ταυτόχρονα και την ευθύνη σε αυτούς. Επομένως, δεν έχει πολύ νόημα να θέλουν να αλλάξουν τους παππούδες. Το σημαντικό είναι να έχουν εμπιστοσύνη στα παιδιά τους. Τα παιδιά μπορούν να δουν τις διαφορές, να ζυγίσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, και είναι σε θέση να αξιολογήσουν και να κατανοήσουν τους διαφορετικούς τρόπους ανατροφής.

Τέλος, οι παππούδες δεν αντικαθιστούν τη σχέση των γονιών με τα παιδιά, αλλά τη συμπληρώνουν και τη διευρύνουν. Όταν οι γονείς και οι παππούδες συνεργάζονται αρμονικά και κρατούν μια ισορροπία μεταξύ επαφής και απόστασης, εμπλουτίζεται και ο ψυχικός κόσμος των παιδιών, αλλά και οι γονείς διευκολύνονται που ξέρουν ότι οι παππούδες θα τους βοηθήσουν αν χρειαστεί!
Το να είναι κανείς παππούς η γιαγιά είναι μια εμπειρία που χαρίζει ευτυχία, πληρότητα και νόημα στη ζωή! Το να έχει ένα παιδί παππού ή γιαγιά ζει μια εμπειρία μοναδική και ασύγκριτη! Ακόμα και αν υπάρχουν καυγάδες ανάμεσα στους γονείς και τους παππούδες, αν η σχέση έχει γερές βάσεις και βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και στην εκτίμηση, η αγάπη θα αντέξει τις τριβές και τις συγκρούσεις και ο καθένας θα απολαύσει από τη δική του πλευρά και ρόλο την ανθρώπινη σχέση που αναπτύσσεται και δημιουργείται! 

Πηγή: http://www.parentshelp.gr

10 συμβουλές για εύκολη προσαρμογή στον Παιδικό Σταθμό

14138147_1402477239780207_2560690459859839848_o
H προσαρμογή των μικρών παιδιών σε οποιοδήποτε καινούργιο περιβάλλον είναι τις περισσότερες φορές μια δύσκολη υπόθεση. Όμως, με λίγη επιμονή και στρατηγική σκέψη μπορείτε να τα διευκολύνετε να δεχτούν με χαρά αυτό το νέο ξεκίνημα στη ζωή τους. Απλά ακολουθήστε τα βήματα που σας προτείνουμε και πιστέψτε πως όλα θα πάνε καλά.
1. Διαλέξτε τον καλύτερο (για εσάς) παιδικό σταθμό
Αν και υπάρχουν κάποια τυπικά κριτήρια που πρέπει να πληροί ένας παιδικός σταθμός για να θεωρείται «καλός», είναι οι ιδιαίτερες «απαιτήσεις» του παιδιού σας που θα κρίνουν κυρίως το ποιος σταθμός είναι καλός για εσάς. Για παράδειγμα, ένα παιδάκι μικρής ηλικίας που δεν έχει μείνει ξανά αρκετές ώρες μακριά από το σπίτι του, ίσως να χρειάζεται ένα σταθμό όπου η αναλογία βρεφοκόμων/παιδιών να είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να απολαμβάνει την προσωπική φροντίδα και το ενδιαφέρον που χρειάζεται. Ένα πιο κοινωνικό παιδί, από την άλλη, ίσως περάσει καλύτερα σε ένα τμήμα με περισσότερους συνομηλίκους του. Άλλα προτιμούν να υπάρχουν στο καθημερινό πρόγραμμα πολλές δραστηριότητες και παιχνίδια, και άλλα νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια σε ένα περιβάλλον ήρεμο, χωρίς έντονα ερεθίσματα. Αξιοποιήστε, λοιπόν, την προσωπικότητα του παιδιού και τις βαθύτερες ανάγκες του ως βασικά κριτήρια στην επιλογή σας. 
2. Κάντε τις σωστές ερωτήσεις
Πριν από την εγγραφή, επισκεφτείτε τις εγκαταστάσεις του σταθμού και ζητήσετε να ενημερωθείτε για οτιδήποτε σας απασχολεί. Εάν υπάρχει η δυνατότητα, ζητήστε και τη γνώμη ανθρώπων που έχουν στείλει τα παιδιά τους εκεί. Εξειδικεύστε τις ερωτήσεις σας στους τομείς που πιστεύετε ότι μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα προσαρμογής στο δικό σας παιδί: αν, για παράδειγμα, δεν του αρέσει ιδιαίτερα το φαγητό, ρωτήστε πόσο διατεθειμένο είναι το προσωπικό να το δελεάσει για να φάει λίγο ακόμα. Αν δεν του αρέσει να συναναστρέφεται συνέχεια με καινούργια πρόσωπα, εξετάστε το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποια σταθερότητα σε ό,τι αφορά τα άτομα που ασχολούνται με τις βασικές ανάγκες του παιδιού (τάισμα, άλλαγμα κλπ.). Μην ντραπείτε να θέσετε όσες ερωτήσεις χρειάζονται, μέχρι να νιώσετε σίγουρη. Το ότι ρωτάτε δεν σημαίνει ότι είστε παράξενη, αλλά ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για τις συνθήκες στις οποίες θα περνάει πλέον το παιδί σας ένα σημαντικό μέρος της μέρας του.
3. Παρουσιάστε μια ωραία -αλλά αληθινή- εικόνα
Πολλοί γονείς, στην προσπάθειά τους να κάνουν τα παιδιά να ανυπομονούν να πάνε στον παιδικό σταθμό, τον παρουσιάζουν σαν ένα λίγο-πολύ «τέλειο» μέρος, όπου θα έχει πολλούς και καλούς φίλους και θα μπορούν να παίζουν ξέγνοιαστα όσο θέλουν. Και μέχρι ένα βαθμό, αυτό ισχύει. Όμως, στην καθημερινότητά του στον παιδικό σταθμό, είναι αναπόφευκτο το παιδί να αντιμετωπίσει καταστάσεις που δεν θα του αρέσουν: ένα παιδάκι θα χαλάσει τον πύργο που έφτιαξε με τα τουβλάκια, η τραπεζοκόμος θα του σερβίρει φακές τις οποίες σιχαίνεται και η δασκάλα θα το βάλει «τιμωρία» επειδή μουτζούρωσε τη ζωγραφιά κάποιου άλλου. Προσπαθήστε να του δώσετε μια όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης που θα αντιμετωπίσει εκεί, ώστε να μην πέσει από τα σύννεφα στην πρώτη αναποδιά και αρνηθεί να πάει ξανά στο σχολείο. Τα ρούχα του να είναι άνετα, για να μπορεί με άνεση να πάει στην τουαλέτα, και το φαγητό απλό και εύκολο να φαγωθεί. Δεν χρειάζεται να το φορτώσετε με ακατάλληλες τροφικές αποζημιώσεις, όπως είναι οι σοκολάτες, για να εξιλεωθείτε από τις ενοχές σας.
4Ξεκινήστε έγκαιρα την προετοιμασία 
Τους προηγούμενους μήνες, μιλήστε για τον παιδικό σταθμό, επισκεφθείτε τον, περάστε από έξω και προετοιμάστε την ιδέα στο μυαλό του παιδιού. Φροντίστε να συνηθίσει τον καινούργιο εξοπλισμό, την τσάντα, το κουτάκι για το κολατσιό κλπ., παίζοντας το παιχνίδι του σχολείου στο σπίτι. Χτίστε το αίσθημα ασφάλειας του παιδιού λίγο-λίγο, αφήνοντάς το αρχικά για 10-15 λεπτά, και αυξήστε προοδευτικά το χρόνο που μένει στο σταθμό, ώστε μετά από μία εβδομάδα να μπορεί να μείνει όλη μέρα. Με τον τρόπο αυτό, θα προσαρμόζεται στην ιδέα ότι θα μένει εκτός σπιτιού για ένα μικρό χρονικό διάστημα καθημερινά, έχοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια ότι η μαμά του θα έρθει σύντομα να το πάρει. Τα περισσότερα παιδιά δεν χρειάζονται πάνω από 6-7 μέρες για να νιώσουν το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας και ανεξαρτησίας ώστε να παραμείνουν στο σχολείο για περισσότερες ώρες.
5. Πείτε ένα απλό «γεια»
Μερικές φορές είναι πιο δύσκολο για ένα γονιό να μη δακρύσει όταν αποχαιρετά το παιδί του στην πόρτα του σχολείο παρά για το ίδιο, όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό να κρατήσετε την ψυχραιμία σας. Πάρτε το αγκαλιά, δώστε του ένα φιλί και πείτε του: «θα έρθω να σε πάρω στις 4.00». Αν θέλετε να ενισχύσετε το αίσθημα ασφάλειας του παιδιού, υιοθετήστε μια ρουτίνα αποχωρισμού που θα ξεκινά από το σπίτι. Και οπωσδήποτε πάρτε μαζί πρωινό – όχι μόνο για την απαραίτητη ενέργεια που θα χαρίσει αυτό το γεύμα σε όλους στο ξεκίνημα της μέρας, αλλά και για την αίσθηση του να μοιράζεστε μια καθημερινή εμπειρία. Προσοχή μη μεταφέρετε τη νευρικότητα και το άγχος σας στο παιδί. Αν είστε εργαζόμενη μητέρα, κανονίστε να είστε πιο χαλαρή εκείνη τη μέρα και να έχετε ρυθμίσει με την εργασία σας να σας επιτρέψουν να αργήσετε να πάτε στη δουλειά. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην είστε υπερβολικά αγχωμένη.
6. Φύγετε χωρίς να κοιτάξετε πίσω
Αφού πείτε «αντίο», μη γυρίσετε για κανένα λόγο στη σχολική αίθουσα για μία ακόμα αγκαλιά ή για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί είναι μια χαρά. Ακόμα κι αν έκλαιγε γοερά πριν από λίγα λεπτά, το πιθανότερο είναι να σταμάτησε αμέσως μόλις γυρίσατε την πλάτη σας για να φύγετε, και η επιστροφή σας θα του προσφέρει απλώς άλλον ένα γύρο από αγωνία και στρες, γιατί θα πρέπει να προσαρμοστεί στην απουσία σας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα λεπτά. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στον πειρασμό, περιμένετε λίγη ώρα και μετά τηλεφωνήστε στο σχολείο για να σας πουν πώς τα πάει το παιδί.
7. Μην φύγετε στα κρυφά
Μην προσπαθήσετε να αποφύγετε την αναστάτωση του αποχωρισμού με το να φύγετε στα κρυφά όταν το παιδί δεν σας βλέπει. Όταν διαπιστώσει ότι έχετε φύγει -κι αυτό θα συμβεί σίγουρα, αργά ή γρήγορα-, θα νιώσει την ίδια θλίψη που θα ένιωθε αν σας είχε δει να απομακρύνεστε και, επιπλέον, θα αισθανθεί προδομένο από την προσπάθειά σας να του αποκρύψετε την αλήθεια. Ένας σύντομος, τρυφερός και σταθερός αποχαιρετισμός θα του δώσει τη δύναμη να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι εσείς θα φύγετε από κοντά του, αλλά και την ευκαιρία να αναπτύξει τη δεξιότητα να επεξεργάζεται τα συναισθήματά του.
 
8. Δείξτε εμπιστοσύνη στο προσωπικό
Είναι λογικό να πιστεύετε ότι κανείς δεν μπορεί να φροντίσει το παιδί σας καλύτερα από εσάς, όμως το προσωπικό των παιδικών σταθμών είναι εκπαιδευμένο για να κάνει αυτή τη δουλειά και τις περισσότερες φορές έχει μεγάλη εμπειρία. Δείχνοντάς τους εμπιστοσύνη, δίνετε το καλό παράδειγμα στο παιδί που βλέπει ότι η μαμά του νιώθει ασφάλεια όταν το αφήνει στο σταθμό, και συνεπώς μπορεί και αυτό να νιώσει το ίδιο. Είναι σημαντικό να σας δει να μιλάτε, να χαμογελάτε και να συμβουλεύεστε τους παιδαγωγούς, ώστε να καταλάβει ότι τους εμπιστεύεστε.
9. Φροντίστε να υπάρχει εναλλακτική λύση
Πιστεύατε ότι η προσαρμογή στον παιδικό σταθμό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα και, μόλις αυτό λυνόταν, τότε η οικογενειακή ρουτίνα θα γινόταν πολύ πιο εύκολη. Κι αυτή η σκέψη σας αποδείχθηκε σωστή μέχρι που άρχισαν οι ιώσεις και οι παιδικές ασθένειες. Αν σας είναι δύσκολο να φεύγετε κάθε τόσο πιο γρήγορα από τη δουλειά σας για να πάτε να πάρετε το παιδί ή η απόσταση που σας χωρίζει τις ώρες του σχολείου είναι πολύ μεγάλη, θα σας φαινόταν πολύ χρήσιμη η παρουσία μιας γιαγιάς, θείας, μιας καλής (και συνήθως διαθέσιμης) φίλης ή μιας νταντάς, που μπορούν να απασχολήσουν και να φροντίσουν το παιδί όταν χρειαστεί.
10Μείνετε σταθεροί στην απόφασή σας
Σε κανέναν δεν αρέσει να βλέπει το παιδί του να κλαίει και να παρακαλά για να μην πάει στον παιδικό, όμως από τη στιγμή που το αποφασίσατε είναι σημαντικό να παραμείνετε σταθεροί στην απόφασή σας. Αν κάθεται τρεις μέρες στο σπίτι για κάθε μία που πηγαίνει στο σταθμό, οι πιθανότητες να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα είναι ελάχιστες. Στην επιστροφή στο σπίτι προετοιμαστείτε για ένα πιο κουρασμένο νήπιο. Η συμπεριφορά τους μπορεί να είναι η χειρότερη, καθώς χρησιμοποιούν τη μαμά για να βγάλουν την ένταση της μέρας. Τα στεγνά κρεβάτια μπορεί να γίνουν βρεγμένα, αλλά αυτό διαρκεί μόνο λίγες μέρες.
Σε γενικές γραμμές, ο παιδικός σταθμός φέρνει μια ωριμότητα και μια καλύτερη κατανόηση των εννοιών «μοιράζομαι», «συναναστρέφομαι» και «ζω ειρηνικά με τους γύρω μου».
Πηγή : http://www.imommy.gr/

Παιδικό Εργαστήρι Τα Στρουμφάκια
Παιδικό Εργαστήρι Τα Στρουμφάκια Βρεφονηπιακός Σταθμός-Νηπιαγωγείο. Μιλτιάδου 59, Παλαιό Φάληρο. info@stroumfakia.gr

 

Ο αυτισμός μας αφορά όλους!

Ο αυτισμός μας αφορά όλους! Πρόκειται για άτομα με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας όπως όλοι μας!

images

Ο αυτισμός αποτελεί μια πραγματικότητα που όλοι φοβόμαστε καθώς η πάθηση αυτή έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Έρευνες δείχνουν πως περίπου 1 στα 150 παιδιά είναι αυτιστικό.

Ο αυτισμός είναι μια ισόβια αναπτυξιακή διαταραχή, μια αναπηρία που εμποδίζει τα άτομα να κατανοούν σωστά όσα βλέπουν, ακούν και γενικά αισθάνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στις κοινωνικές σχέσεις, την επικοινωνία και τη συμπεριφορά τους.

Είναι σοβαρή, νευροψυχιατρική διαταραχή, που οφείλεται σε δυσλειτουργία του εγκεφάλου, εκδηλώνεται νωρίς και διαρκεί ολόκληρη τη ζωή. Χαρακτηρίζεται από ποιοτικές αποκλίσεις στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στη δημιουργία σχέσης, στη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία και στοπαιχνίδι-σκέψη-φαντασία. Οι αποκλίσεις αυτές επηρεάζουν βαθιά τον τρόπο με τον οποίο το άτομο αντιλαμβάνεται και βιώνει τον εαυτό του και τον κόσμο, τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνει, τη συμπεριφορά, την προσαρμογή και τη λειτουργικότητά του στην καθημερινή ζωή. Επηρεάζουν επίσης, την πορεία της ανάπτυξης, που αποκλίνει από το φυσιολογικό, ενώ η ανάπτυξη επηρεάζει την κλινική εικόνα του αυτισμού.

Τα αυτιστικά άτομα πρέπει να μάθουν, με πολύ μεγάλο κόπο, φυσιολογικά πρότυπα λόγου και επικοινωνίας και σωστούς τρόπους να συνδέονται με ανθρώπους, αντικείμενα και γεγονότα. Οι μέθοδοι εκπαίδευσης που χρησιμοποιούνται είναι περίπου όμοιοι με αυτούς, που επιστρατεύονται για άτομα, που έχουν υποστεί κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο.
Πολλοί εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες από συναφή ειδικότητες θεωρούν τον Αυτισμό μια από τις ισχυρότερες προκλήσεις για κάθε εκπαιδευτικό πλαίσιο. 

Πιο συγκεκριμένα, τα αυτιστικά παιδιά:

  • παρουσιάζουν σε μεγάλο ποσοστό νοητική υστέρηση, μεγάλες διακυμάνσεις στην επίδοση μεταξύ πρακτικών και λεκτικών έργων (με τις πρακτικές να υπερτερούν), ασταθή μάθηση και μαθησιακή παλινδρόμηση.
  • σε ποσοστό περίπου 50% δεν αναπτύσσουν λόγο. Τα υπόλοιπα εμφανίζουν λόγο που παρουσιάζει ιδιομορφίες και δεν είναι πάντα λειτουργικός, όπως ηχολαλία (επανάληψη λέξεων ή φράσεων που ειπώθηκαν από άλλους), ασυνάρτητο και επαναληπτικό λόγο, καθώς και ακατάληπτη άρθρωση και ακατάλληλη προσωδία.
  • συνήθως δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για σωματική και κοινωνική επαφή, δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τους κανόνες που διέπουν την κοινωνική συναλλαγή, π.χ. διατήρηση κατάλληλης απόστασης από συνομιλητή, δυσκολεύονται να μπουν στη θέση άλλων και να αποκωδικοποιήσουν τα συναισθήματα των γύρω τους.
  • συχνά χρησιμοποιούν με ιδιόρρυθμο τρόπο τα παιχνίδια, π.χ. μπορεί να παίζουν μόνο με τις ρόδες του αυτοκινήτου και απέχουν από το συμβολικό και από το ομαδικό παιχνίδι.
  • συνήθως δείχνουν υπερευαισθησία ή αδιαφορία στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, π.χ. μπορεί να ενοχλούνται από τον ήχο της καφετιέρας και όχι από το δυνατό κορνάρισμα των αυτοκινήτων. Είναι πιθανό να δείχνουν προτίμηση σε κάποια φαγητά λόγω της γεύσης τους ή σε συγκεκριμένα αντικείμενα λόγω του υλικού κατασκευής τους, π.χ. χνουδωτό κουκλάκι, λαστιχένια μπάλα κλπ.
  • συχνά εστιάζουν σε μεμονωμένα χαρακτηριστικά των ερεθισμάτων του περιβάλλοντος, π.χ. προσέχουν το φόρεμα της δασκάλας και όχι το περιεχόμενο των λόγων της.
  • μπορεί να εκδηλώνουν συχνότερα κρίσεις θυμού, επιθετικότητας, ανυπακοής και να έχουν επεισόδια αυτοτραυματισμών.
  • ασχολούνται επίμονα με επαναλαμβανόμενες και μη λειτουργικές δραστηριότητες, όπως οι ξαφνικές και γρήγορες κινήσεις των δαχτύλων μπροστά στα μάτια, η τοποθέτηση αντικειμένων σε ευθεία γραμμή και η παραγωγή ασυνάρτητων ήχων και φράσεων.

Ο αυτισμός μας αφορά όλους! Πρόκειται για άτομα με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας όπως όλοι μας. Είναι γείτονές μας, μαθητές μας, συμμαθητές των παιδιών μας, συνάδελφοί μας, συμφοιτητές μας, καθηγητές και προϊστάμενοί μας. Κάθονται δίπλα μας στο λεωφορείο, παίζουν στη παιδική χαρά της γειτονιάς μας, ψωνίζουν από το ίδιο σούπερ μάρκετ. Εχει περισσότερες πιθανότητες από όσες φαντάζεσαι να συναναστραφείς στη ζωή με ένα αυτιστικό άτομο, μη κλείνεις τα μάτια, ενημερώσου!

Πηγή : American Psychiatric Association

Παιδικό Εργαστήρι Τα Στρουμφάκια
Παιδικό Εργαστήρι Τα Στρουμφάκια Βρεφονηπιακός Σταθμός-Νηπιαγωγείο. Μιλτιάδου 59, Παλαιό Φάληρο. tastroumfakia@hotmail.com

Αυτισμός: Τα τρία χαρακτηριστικά που πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς

Lovely_kids_and_baby_photography_02_IE002053

Αυτισμός: Τα τρία χαρακτηριστικά που πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς

Με τον όρο «αυτισμός» αναφερόμαστε σε πλήθος σχετιζομένων αναπτυξιακών διαταραχών, οι οποίες αρχίζουν κατά την παιδική ηλικία και συνήθως επηρεάζουν τους πάσχοντες για όλη τους τη ζωή.

Τα συμπτώματα των διαταραχών αυτών χωρίζονται σε τρεις ευρείες κατηγορίες: στα προβλήματα κοινωνικής αλληλεπίδρασης, στην διαταραχή των γλωσσικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων και στα ασυνήθιστα μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς.

Οι πάσχοντες από αυτισμό μπορεί να είναι επίσης υποευαίσθητοι ή υπερευαίσθητοι στους ήχους, την αφή, τη γεύση, τις μυρωδιές, το φως ή τα χρώματα, ενώ τα συμπτώματά τους μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως, προκαλούν άγχος.

Ο αυτισμός γίνεται πάντα αντιληπτός από τους γονείς, αλλά όχι απαραίτητα αμέσως. Συνήθως το παιδί φτάνει μέχρι τα 2,5 έτη πριν οι γονείς αποδεχθούν ότι τα σημάδια που ήδη είχαν εντοπίσει και τους προβλημάτιζαν, αφορούν ένα πρόβλημα αυτισμού και απευθυνθούν σε ειδικό.

Σε αυτή την ηλικία, ακόμη και τα παιδιά που μιλούσαν και υπήρχε κάποια επικοινωνία, παρουσιάζουν μία σταδιακή «απόσυρση» και ένα σταμάτημα της γλωσσικής επικοινωνίας, σταματούν δηλαδή να μιλάνε.

Η χαρακτηριστική τριάδα διαταραχών που εμφανίζονται σε όλα τα παιδιά με αυτισμό, είτε ήπιας είτε βαριάς μορφής, είναι:

-η δυσκολία στην κοινωνική συναλλαγή, στη δημιουργία σχέσεων και φιλίας

-η δυσκολία στην κοινωνική επικοινωνία, λεκτική ή μη λεκτική

-η δυσκολία στο συμβολικό παιχνίδι, καθώς παιδιά με αυτισμό έχουν περιορισμένο παιχνίδι προσποίησης και το παιχνίδι τους είναι επαναληπτικό, απομονωμένο

Αν και μερικοί πάσχοντες μπορούν να ζήσουν σχετικά ανεξάρτητες ζωές, άλλοι χρειάζονται εντατική φροντίδα για όλη τη ζωή τους.

Προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος ίασης του αυτισμού, αλλά στους ασθενείς προσφέρονται διάφορες θεραπείες που τους βοηθούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον κόσμο γύρω τους.

Υπολογίζεται ότι από κάποια μορφή αυτισμού πάσχουν ένα στα 100 παιδιά στη Δύση, με τα πάσχοντα αγόρια να είναι τριπλάσια από τα κορίτσια.

Πηγή : onmed.gr

Παιδικό Εργαστήρι Τα Στρουμφάκια
Παιδικό Εργαστήρι Τα Στρουμφάκια Βρεφονηπιακός Σταθμός-Νηπιαγωγείο. Μιλτιάδου 59, Παλαιό Φάληρο. info@stroumfakia.gr

Μια ολόκληρη τάξη μαθητών δημοτικού έμαθε τη νοηματική γλώσσα για χατήρι ενός συμμαθητή τους!

Μερικά υπέροχα παιδιά και μια δασκάλα στο Σεράγεβο αποφάσισαν πως δεν θα άφηναν τον 6χρονο Zejd στην απομόνωση…
949413_bosnia.jpg

Όταν η Mirzana Coralic ρώτησε στο δημοτικό σχολείο στη γειτονιά του Σεράγεβο, αν θα μπορούσε να γράψει τον κωφό γιο της για τα μαθήματα της πρώτης τάξης, η δασκάλα Sanela Ljumanovic απάντησε καταφατικά χωρίς καν να το σκεφτεί.

Ο Σεπτέμβρης έφτασε σύντομα και ο έξι ετών Zejd ήταν στη τάξη και καθόταν σιωπηλός, αλλά με τα μάτια ορθάνοιχτα στο θρανίο μιας τάξης. Εκείνη την περίοδο, κανείς στο σχολείο, αλλά ούτε και ο ίδιος ο μικρός, δεν γνώριζαν τη νοηματική και η δασκάλα αποφάσισε πως θα έπρεπε να εφεύερει κάτι για να βοηθήσει.

Προσπάθησε να αναπτύξει τα δικά της κόλπα και μερικά σημάδια για να μπορεί να επικοινωνήσει με τον 6χρονο, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Το παιδί έπρεπε να μπορεί να επικοινωνεί και με τους συμμαθητές του και να μην είναι απομονωμένο στην τάξη.

949409_68fa0509ea2d45d9b050e3096a2ba8f8-1560x1040

Τρεις μήνες αργότερα, όλοι οι μαθητές της πρώτης τάξης στο δημοτικό σχολείο Osman Nakas στο Σαράγεβο, είχαν μάθει τα βασικά της νοηματικής γλώσσας και μπορούσαν να επικοινωνούν με τον συμμαθητή τους.

Το 2003, η Βοσνία θέσπισε νόμους που επιτρέπουν στα παιδιά με ειδικές ανάγκες να ενταχθούν πλήρως στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των κανονικών σχολείων. Τα παιδιά υποτίθεται ότι έχουν βοηθούς που κάθονται μαζί τους στην τάξη και μεταφράζουν ή βοηθούν με όποιο τρόπο απαιτείται. Αλλά στην πράξη, στην εξαθλιωμένη Βοσνία, μετά βίας φτάνουν τα χρήματα για να να κρατηθούν ανοικτά τα σχολεία και τα παιδιά αυτά αφήνονται στη φροντίδα και τη φαντασία των γονιών τους και την καλή θέληση του προσωπικού του σχολείου.

949414_erze.jpg

Ο Zejd ήταν τυχερός και όλο αυτό που έγινε ενίσχυσε κατά πολύ την αυτοεκτίμησή του. Η μητέρα του λέει πως πριν αρχίσει το σχολείο είχε κάνει κάποιες προσπάθειες να του μάθε τη νοηματική, αλλά εκείνος δεν έδειχνε ενδιαφέρον. Τώρα ανυπομονεί κάθε μέρα να πάει στο σχολείο. Οι συμμαθητές του υποδέχτηκαν με πολύ ενθουσιασμό την πρόκληση για εκμάθηση μιας νέας γλώσσας και πλέον διδάσκουν τους γονείς τους στο σπίτι.

949412_5be397ed550c4a6d9db9a5aaf75255d5-1560x1040.jpg

949408_enhanced-22726-1454842057-3

Πηγή: http://www.inewsgr.com/

Παιδικό Εργαστήρι Τα Στρουμφάκια
Παιδικό Εργαστήρι Τα Στρουμφάκια Βρεφονηπιακός Σταθμός-Νηπιαγωγείο. Μιλτιάδου 59, Παλαιό Φάληρο. tastroumfakia@hotmail.com